رفیق قدیمی (Oldboy) محصول سال 2003 کره جنوبی به کارگردانی پارک چان- ووک ، یکی از مشهورترین و در عین حال بهترین فیلمهای ساخته شده در سینمای این کشور می باشد .
این فیلم، دومین اثر از سهگانهٔ انتقام است که پس از همدردی با آقای انتقام و پیش از بانوی انتقام ساخته شد و داستان آن راجعبه ربوده شدن مردیست که بدون اطّلاع از نام و هدف ربایندهٔ خود، به مدّت ۱۵ سال در هتلی زندانی میشود.
اولدبوی جایزه بزرگ جشنواره فیلم کن در سال ۲۰۰۴ را از آنِ خود کرد و مورد تحسین رئیس هیئت داوران جشنواره، کوئنتین تارانتینو، واقع شد. در سال ۲۰۰۸ سیانان این فیلم را یکی از ۱۰ فیلم برتر آسیا در تاریخ معرّفی کرد .در سال ۲۰۱۳ اسپایک لی نسخهٔ بازسازی شدهٔ این فیلم با همین عنوان را کارگردانی کرد.
رفیق قدیمی فیلمی سراسر تاریک و خشن بود که صفت " انتقام " و چگونگی گرفتن آن را به بهترین نحو ممکن به تصویر کشیده شده بود! فیلمنامه پر از تعلیق « رفیق قدیمی » بهترین نمونه از سینمایی است که در آن واژه " امید " رنگ باخته و مردم و عصر زمانه خویش هم نیز سیاه و سفید انگاشته شده اند.
خلاصه ی داستان :
اوته سا مردی خوشگذران در حالیکه به دلیل مستی بازداشت شده است در روز تولد دخترش دزدیده میشود و برای مدت ۱۵ سال در یک اتاف زندانی میشود. در طول ۱۵ سال هیچکس به سراغ او نمیآید و هر بار که اقدام به خودکشی میکند توسط افراد ناشناس درمان شده و به اتاق قبلی بر گردانده میشود. بعد از سپری شدن ۱۵ سال به همان مرموزی روز اول آزاد میشود. در حالیکه در طول این ۱۵ سال فقط یک سؤال در ذهنش باقی مانده است. چرا من؟ ...
انتقام از آن دسته موضوعاتی است که از سال های بسیار دور واردِ سینما شده است, و آثاری نیز در ارتباط با این موضوع ساخته شده اما OldBoy مطئنا در در بین این آثار جایگاه ویژه ای رو خواهد داشت...( با توجه به پرداخت منحصر به فردی که دارد)
کارگردان فیلم (چان ووک-پارک) که علاقه ی وافری به این موضوع(انتقام) دارد در همین راستا دست به ساخت تریلوژی به نام انتقام میزند...که این 3گانه آنچنان شهرتی را برای وی رقم میزند که چان ووک-پارک لقب "آقای انتقام" را از آنِ خود می کند
این سه گانه عبارت است از:
1-Sympathy for Mr. Vengeance
2-OldBoy
3-Lady Vengeance 2005
رفیق قدیمی از آن دسته فیلمهایی است که پتانسیل آن را دارد تا شما را از تیتراژ یا همان پلانهای ابتدایی میخکوب خود کند، ساختاری چند تکه با حرکت زمانی فیلم بین سالهای دور تا موقعیت حال.
فیلمی که اگر نگوییم سرشار از ایده ها و ظرافتهای بصری است، شاید اشاره به این نکته خالی از لطف نباشد که در شلوغ بازار فیلمهای پر زرق و برق که هیجانات کاذب تماشاگر را به صورت آنی و مقطعی بر می انگیزاند دارای نکات و توجهاتی است که آن را از سایر هم ردیفانش متمایزکرده است.
فیلم با ایجاد فضایی پریشان، مضطرب و بدون ثبات آغاز می شود و رفته رفته با استفاده از کلیه عوامل و المانهای موجود بر تعلیق اثر می افزاید تا جایی که گویی با فیلمی معمایی و روان شناختی روبرو هستی. روایتی پر کشش و حتی در مواقعی بسیار طولانی به همراه پیشبرد آگاهانه داستان به صورت پراکنده و بدون تمرکز باعث می شود تا ضربه پایانی فیلم بسیار کاری و تاثیرگذار جلوه کند.
???? سخن آخر:
شاید خیلی از شما با این تصور که هیچ فیلمی جز فیلم هالیوودی ارزش نگاه کردن نداره این فیلمو نبینید! متاسفانه این نگرش غلط بین مردم بسیار باب شده که فقط فیلم یا سریال آمریکایی ارزش نگاه کردن داره !
خیلی از فیلم های اروپایی و آسیایی به مراتب خوش ساخت تر و جذاب تر از فیلم های آمریکایی هستند و سینما تنها منحصر به هالیوود نیست ، نمونش این فیلم که از بازسازی آمریکاییش بسیار جذاب تره یا فیلم "The Girl with Dragon Tattoo" که نسخه ی سوئدیش در مقایسه با بازسازی آمریکاییش قشنگ تره.
اکثر فیلم هایی که برنده ی جشنواره ی فیلم کن و اسکار بهترین فیلم غیر انگلیسی زبان شدند بسیار جذابن ، پس دیدنش رو از خودتون دریغ نکنین !