این فیلم داستان کشیشی به نام پدر برک را روایت میکند که دارای گذشتهی ناگوار و تاریکی هست. او برای بررسی علت مرگ مرموز یک راهبه به رومانی فرستاده میشود. اما…...
نمی توان انکار کرد که سری فیلمهای « احضار » از موفق ترین آثار ترسناک یک دهه اخیر سینما به شمار می شوند. فیلمی که با نام « احضار » به اکران درآمد اما در سالهای بعد علاوه بر ساخته شدن قسمت دوم، چند قسمت فرعی نیز با موضوعات فرعی ساخته شد که « آنابل » یکی از آنها بود. در مجموع سری « احضار » یکی از پس از دیگری در سینما به فروش و محبوبیت دست پیدا کردند و سازندگان نیز مسرور از این حجم از موفقیت، هربار موضوع یا شخصیتی را از دل این داستانها بیرون آورده و نسبت به ساخت یک اثر مستقل برای آن اقدام کردند. « راهبه » نیز براساس شخصیت راهبه ترسناکی که در « احضار 2 » حضور داشت ساخته شده و سازندگان بر این باور بودند که آن تابلو به تنهایی قابلیت تبدیل شدن به یک فیلم مستقل سینمایی را داشته و حالا هم نتیجه اعتقادشان، « راهبه » است که به سینما آمده.
داستان فیلم در سال 1952 و پیش از وقایع فیلمهای « آنابل » و « احضار » رخ می دهد. در ابتدای داستان ما با راهبه جوانی مواجه هستیم که خود را از پنجره کلیسایی واقع در رومانی به بیرون پرت می کند و خودکشی می کند. پس از این اتفاق واتیکان پدر بورک ( دیمین بیشیر ) که متخصص امور " جن زدایی " است را مامور می کند تا در کنار یک راهبه جوان ( تیسا فارمیگا ) به محل مربوطه رفته و به تحقیق در اینباره بپردازند. اما آنها پس از رسیدن به محل مجبور می شوند شبی را در کلیسا بگذرانند که عطر این شب نشینی به مشام روح و جن های پردردسر کلیسا می رسد و...
« راهبه » مشکلات ریز و درشت فراوانی دارد که اجازه ترسیدن را به مخاطب نمی دهد. اولین مشکل بزرگی که در فیلم به چشم می خورد، نامشخص بودن انگیزه های خانم های ارواح در داستان است. مشخص نیست که در دنیا چه کسی چه هیزم تری به آنان فروخته که اینچنین برآشفته اند و عاشق اذیت و آزار ملت! توضیحات فیلم در این خصوص نیز ناکارآمد است و به نظر نمی رسد که توضیح یک خطی بتواند کاری از پیش ببرد. از این جهت ما در فیلم با روحی مواجه هستیم که تکلیفش با خودش مشخص نیست و ساز و کارش به این شکل تعبیه شده که باید آدمیزاد را اذیت کند و اجازه ندهد آب خوش از گلوی او پایین برود!
اگر موضوع انگیزه های روانی ارواح در « راهبه » را نادیده بگیریم و آنان را به حال خود رها کنیم تا در کلیسا به این سو و آن سو بروند، به بخش صحنه های ترسناک فیلم می رسیم که می بایست اصلی ترین نقطه قوت فیلم باشند. در واقع تجربه نشان داده که هوشمندی در طراحی صحنه های ترسناک می تواند بسیاری از حفره های فیلمنامه را برطرف کرده و ذهن مخاطب را منحرف نماید. اما در « راهبه » معضل طراحی سکانس های وحشت نیز به چشم می خورد بطوریکه سازندگان بطور مطلق به کلیشه های ژانر پایبند بوده اند و از مسیر ترسیم شده خارج نمی شوند.
راهبه ای که در داستان وجود دارد و در کسوت ارواح و جن در داستان رویت می شود، بر تمام محیط احاطه دارند و هیچ قدرتی نمی تواند بر آنان چیره شود و مشکل فیلم دقیقاً همینجاست چراکه این قدرت بلامنازع که دیگر صلیب و دعا هم برای نابودی اش کارساز نیست، در بخش هایی از فیلم بی خود و بی جهت ظاهر و غیب می شود! این پدیدار شدن و سپس محو شدن در حالی که هیچ توجیه منطقی برای آن وجود ندارد، داستان فیلم را شبیه به بازی " قایم باشک " کرده که بی جهت ادامه پیدا می کند. صحنه های ترسناک ملقب به جامپ اِسکر ( همان ترس لحظه ای که مخاطب به یکباره غافلگیر می شود ) نیز در « راهبه » به ورطه تکرار افتاده اند و به نظر نمی رسد این الگوی تکراری حداقل بتواند مخاطب سرسخت آثار ترسناک را راضی کند.
با اینحال بازیگران فیلم تا حدی توانسته اند با بازیهای خوب در القای حس وحشت به مخاطب کمک کنند. تیسا فارمیگا که خواهر ورا فارمیگا است ( بازیگر اصلی سری فیلمهای « احضار » ) بازی خوبی در نقش خواهر ایرن داشته است. البته فیلم بطور عجیبی هیچ اشاره ای به ارتباط فامیلی ایرن و لورن در داستان اصلی نمی کند در صورتی که تیسا فارمیگا شباهت بسیار زیادی به خواهر بزرگترش دارد. در این میان به نظر می بایست بهترین بازیگر فیلم را خانم بانی آرونز معرفی کرد که با آن گریم ترسناکش بصورت پیشفرض می تواند هر تماشاگری را غافلگیر نماید.
« راهبه » ایده جدیدی برای طرفداران « احضار » ندارد و با رویکرد کاملاً تجاری به سینما آمده تا در روزگار " بی احضاری " بتواند پولی از جیب طرفداران در جیب سازندگان سرازیر نماید. البته شاید بزرگترین دشمن « راهبه » خود سازندگان و تهیه کنندگانش باشند چراکه در سالهای اخیر توقع تماشاگران ژانر وحشت را به حدی بالا برده اند که حالا خودشان هم نمی توانند حریف ساخته های گذشته شان باشند! استفاده از تکنیک های فیلمبرداری در شب و عدم استفاده از نور کافی به جهت اینکه مخاطب انتظار داشته باشد هر لحظه از درب و دیوار ارواح به بیرون ساطع شود و کمی هم جیغ و فریاد راه بندازد، به نظر نمی رسد که این روزها بتواند یک اثر ترسناک را نجات دهد. با توجه به اینکه رفته رفته دنیای فیلم « احضار » در حال گسترش است و شخصیت های فراوانی به در حال معرفی شدند هستند، می توان انتظار داشت که تهیه کنندگان برای سود بیشتر بتوانند اثر بعدی شان را با نام « احضار : جنگ ابدیت » روانه سینما کنند!
منتقد : میثم کریمی
منبع:moviemag
فیلم ترسناک و اسرارآمیز راهبه (The Nun) بعد از مدتها انتظار بالاخره اکران شد، اما این اثر نتوانست آنطور که انتظار میرفت عمل کند و امتیازات مثبت زیادی از منتقدان بگیرد.
فیلم The Nun یا در زبان فارسی «راهبه»، یکی از جدیدترین آثار اسرارآمیز، هیجانانگیز و ترسناک کمپانی برادران وارنر (Warner Bros) است که بهدست کورین هاردی، کارگردان فیلم ترسناک The Hallow و انیمیشن کوتاه Butterfly (پروانه)، کارگردانی شده است. در فیلم راهبه، بازیگران و هنرمندان بااستعداد و محبوبی چون دمیان بیچیر در نقش پدر برک، تیسا فارمیگا در نقش خواهر آیرین، شارلوت هوپ در نقش خواهر ویکتوریا، جوناس بلوکت در نقش ماریس تریایول ملقب به «فرنچی»، اینگرید بیسو در نقش خواهر اووانا، مارک استگر در نقش دوک، ساندرا تلس در نقش خواهر راث، منیولا سیوکر در نقش خواهر کریستین، آنی ساوا در نقش خواهر جسیکا، جرد مورگان در نقش مارکوئس، آگوست ماتورو در نقش دنیل، کلودیو چارلز اشنایدر در نقش شیطان، مایکل اسمایلی در نقش بیشاپ پاسکوالی، بانی ارونز در نقش والاک/راهبه و جانی کوین در نقش گرگورو و چند تن دیگر حضور داشته و به ایفای نقش پرداختهاند.
فیلم راهبه در تاریخ ۴ سپتامبر سال جاری میلادی (۱۳ شهریور ۱۳۹۷) در تئاتر چینی تیسیال یا تئاتر چینی گرامن که در پیادهروی مشاهیر هالیوود قرار دارد، رونمایی شد و تا به امروز امتیاز ۴۶ را از بین ۳۱ نقد فیلم که در سایت متاکریتیک قرار گرفته، به دست آورده است. لازم به ذکر است که فیلم The Nun برای اکران در ایالات متحده در تاریخ ۷ سپتامبر ۲۰۱۸ (۱۶ شهریور ۱۳۹۷) برنامهریزی شده بود. فیلم راهبه، جدیدترین و پنجمین قسمت از سری فیلم The Conjuring (احضار) به حساب میآید. چهار قسمت اول مجموعه Conjuring شامل فیلم The Conjuring، فیلم The Conjuring 2 (احضار روح ۲)، فیلم Annabelle (آنابل) و فیلم Annabelle: Creation (آنابل: خلقت) میشوند. سری فیلم احضار، تا به امروز بیش از ۱.۱ میلیارد دلار در سراسر جهان فروش کرده است و همین موضوع باعث شده که این مجموعهی ترسناک، از محبوبترین و پرفروشترین سریهای ترسناک چند سال اخیر هالیوود به حساب بیاید.
از آنجا که مدتی است که فیلم The Nun در ایالات متحده به نمایش درآمده است، منتقدین مطرح جهانی نقد و امتیازهای خود را برای این فیلم منتشر کردهاند. در ادامه مروری بر نقد فیلم راهبه از دید سایتهای معتبر دنیا خواهیم داشت؛ اما پیش از آن میتوانید خلاصهی رسمی داستان این فیلم را که توسط کمپانی Warner Bros منتشر شده بخوانید:
داستان فیلم به زمانی برمیگردد که یک راهبه جوان، جان خود را در کلیسای متروکهای در کشور رومانی میگیرد و یک کشیش با گذشتهای خالی و نسبتا ترسناک، به همراه یک راهبه تازهکار که نزدیک به اتمام دوره آموزشی است، از جانب شهر واتیکان مسئول تحقیق روی این کلیسا و اتفاقات رخ داده در آن میشوند. آنها در حین بررسی پرونده، به راز نامقدس و شومی برخورد میکنند که نهتنها زندگی، بلکه ایمان و همچنین روح خود را به خطر میاندازند. زمانی که آنها در کلیسا مشغول تحقیق هستند، با نیرویی شیطانی روبهرو میشوند که در قالب راهبی وحشتناک ظاهر میشود و باید با آن مقابله کنند. بعد از این اتفاق، کلیسا به یک میدان مبارزه بدل خواهد شد که زندهها برای زنده ماندن با نیروهای شیطانی در آن میجنگند.
حال بیایید با هم نگاهی به نقدهای منتشر شده از فیلم The Nun بیندازیم:
جیک کویل | آسوشیتد پرس
۷۵ از ۱۰۰
چیزی که فیلم راهبه را از دیگر آثار سینمایی متمایز میکند، سایههای نرم و همچنین مجلل آن است. این فیلم توسط یک کارگردان بریتانیایی به نام کورین هاردی، کارگردان فیلم The Hallows ساخته شده و فیلمبرداری آن هم توسط ماکسیم الکساندر، فیلمبردار فیلم Annabelle: Creation انجام شده است. این اثر ترسناک، تا حد زیادی خودش را در تاریکی و سیاهی غرق کرده است؛ به طوری که کم کم در حال تبدیل شدن به یک کابوس است. شما برخی اوقات در حین تماشای فیلم، تقریبا حس این را که دقیقا چه اتفاقی در حال رخ دادن است، از دست میدهید.
کیتی والش | شیکاگو تریبون
۶۳ از ۱۰۰
شاید از لحاظ سطحی بتوان گفت که این بدشگون، دارای بافتی غنی و بهشدت جذاب است، اما از لحاظ داستانی و هوشمندی، سطح و عمق بسیار کمی دارد.
کیم نیومن | امپایر
۶۰ از ۱۰۰
راهبهی واقعی فیلم که نقشش توسط تیسا فارمیگا ایفا میشود، قهرمان است و وزن قابل توجهی از کلِ فیلم روی دوش او قرار دارد.
نورمن گیدنی | Film Threat
۶۰ از ۱۰۰
بهتر است این نکته ذکر شود که فیلم The Nun به کارگردانی کورین هاردی، عالی به نظر میرسد. از یک دیدگاه بصری و دیداری، این اثر موفق است. هاردی به طرز خوب و موثری از قاب بندی، رنگ و نور استفاده کرده و فیلم را با آنها صیقل داده است.
ویلیام بیبیانی | رپ
۵۵ از ۱۰۰
میتوان گفت که فیلم راهبه یک اثر سرگرمکننده و شبحوار به حساب میآید، اما در کل، این اثر، یک قسمت نسبتا احمقانه و مسخره در کل دنیای سری فیلم احضار است.
The-Nun
بیلگ ابیری | رولینگ استون
۵۰ از ۱۰۰
یک اثر واقعا ترسناک، نیاز به این دارد که پیشبینیهایی در آن صورت بگیرد تا بتواند کار خود را به درستی انجام دهد، اما زمانی که همه چیز یک مرتبه سمت تو پرتاب میشود، دیگر چیزی وجود ندارد که تو درباره آن پیشبینی انجام دهی و انتظار چیزی را داشته باشی. در این صورت، آن ترس دیگر از بین رفته است. فریاد و جیغهای ما هم دیگر چیزی جز آههای خستهکننده نبود.
جاستین چانگ | لس آنجلس تایمز
۴۰ از ۱۰۰
علی رغم فضای خشن و سرد و همچنین دو بازیگر معتبر و جذابی که در این فیلم حضور دارند، میتوان گفت که ریتم آن کمی ماشینی و مکانیکی است و از طرف دیگر ترسهای آن غیرقابل باور و مسخره است.
اندره هرفورد | فیلم ژورنال اینترنشنال
۳۸ از ۱۰۰
میتوان گفت که فیلم راهبه تنها به جلوههای خاص گریمی اکتفا کرده تا آنها یک چهرهی ترسناک را روی صورت خواهرهایی بگذارند که ظاهرا قرار است ترسناک باشند و با همین چهره مخاطب را بترسانند.
اولیور جونز | ابزرور
۲۵ از ۱۰۰
فیلم راهبه از نظر اتمسفر بسیار غنی است، اما متاسفانه ایدههای خوب و جدیدی دربارهی اینکه چگونه باید یک تماشاگر را ترساند، در آن وجود ندارد. فیلم راهبه درست همانند این است که شما درون یک کلوب گیر کرده باشید؛ کلوبی که دکوراسیون و فضای بسیار خوبی دارد، اما یک موسیقی تکراری بارها و بارها در آن پخش میشود.
لازم به ذکر است که فیلم The Nun توانسته رتبه پنجاه و چهارم را در لیست مورد بحثترین آثار سینمایی سال ۲۰۱۸ از آن خود کند. همچنین در پایان و بهعنوان جمعبندی باید گفت که فیلم The Nun نمرههایی کسب کرده که باعث میشوند بتوانیم آن را تجربهای نهچندان جالب و جذاب بدانیم. به علاوه به نظر میرسد که با فیلمی روبهرو هستیم که به احتمال زیاد بخش زیادی از طرفداران فیلمهای سینمایی و بینندگان این اثر از آن ناراضی خواهند بود.
با توجه به زندان های پر جمعیت کشورآمریکا، دولت ایالات متحده اجازه می دهد تا در آن تمام فعالیت های غیر قانونی در دوره های ۱۲ ساعته قانونی باشد. در این میان خانواده ای با پناه دادن به فردی سیاه پوست خود را در مقابل حمله افرادی با نقاب مخصوص می بینند…
جیگسا و شاگردش آماندا مرده اند. کارآگاه کری به قتل می رسد و دو مامور اف بی آی به کمک کارآگاه کهنه کار، هافمن، می شتابند تا در باقی مانده های جیگسا سرنخ هایی پیدا کنند.
=میا و جان یک زوج جوان هستند که بزودی صاحب فرزندی خواهند شد. اما زمانی که جان برای میا یک عروسک قدیمی می خرد و به او هدیه می دهد، اتفاقات ناگواری برای این زوج رخ می دهد که…
دختری نوجوان و معمولی اهل شهر نیویورک به نام کلاری فری پس از اینکه مادرش بطور ناگهانی مفقود می شود، متوجه حقیتی درباره خود می شود و آن اینکه وی در اصل نه یک انسان، بلکه عضو گروه جنگجویان نیمه انسان – فرشته هست که همواره در حال مبارزه با پلیدی ها به منظور دفاع از دنیا هستند. حال کلاری باید به این گروه از فرشته ها ملحق شود و به منطقه ای به نام « دنیای زیرزمینی » برود و با پلیدی ها مبارزه کند و…
پس از مرگ وحشتناک جیگسا، مارک هافمن، تنها دستیار باقیمانده جیگسا، بعنوان قهرمان شناخته می شود. مامور استرام به دنبال کردن رد هافمن ادامه میدهد، اما در همین حال افراد جدیدی در تلههایی مخوف گرفتار میشوند.
اهريمن رؤياها، «فردي کروگر» (انگلاند)، در تکاپوست تا يک بار ديگر نوجوان هاي الم استريت را به وحشت بيندازد. «جيسن» (کرزينگر)، قاتل زنجيره اي غول پيکر را با آن نقاب ها کي روي يخ اش، به بازي مي گيرد تا به کمک تصورات مادرش (شا) به الم استريت برود و با کشتن بچه ها، اين شک را در دل مردم شهر بيندازد که «فردي» برگشته است.
شش ماه پس از برخورد با "سامارا" و نوار ویدئوی قاتلش،"ریچل کلر" و پسرش شهر را برای زندگی در منطقه ای روستایی جائی که تصور می کنند در امنیت هستند ترک می کنند.مدت کمی پس از رسیدنشان او درباره دانش آموزی که در شرایطی مشابه قربانیان "سامارا" به قتل رسیده است.یکبار دیگر به نظر می رسد جان پسر او در خطر است و...